Egy energetikai pályázat keretében sikerült a parókia régi fa ablakait újakra cserélni.

Nem volt egyszerű feladat, hiszen egyedi stílusra gyártott ablakokról van szó, ráadásul a parókia a település legidősebb épülete és ehhez méltón kellett nyílászárókat késízteni. A pályázatot az egyházkerületünk jóvoltából nyertük. A dolog pikantériája az volt, hogy mindenfajta igényfélmérés nélkül, mintegy a hasukra csapva kiutaltak egy 5 milliós összeget, hogy valósítsuk meg ebből. Viszont az egyedileg gyártott ablakok, a javítási munkálatokkal együtt 11,8 millió Ft-ba kerültek volna. Ennyi lett volna a költségvetés tehát, de mindössze 5 millió Ft állt rendelkezésre. Tehát hiányzott 6,8 millió Ft. Ennyit lehetetlen bármilyen módon kispórolni, vagy önkéntes munkával beletenni, vagy ráterhelni a gyülekezetünk költségvetésére. Annál is inkább mert az egész éves költségvetésünk ennél kevesebb. És mivel volt már kísérlet gyűjtésre a garázs építés kapcsán, ezért tudjuk, hogy több hónapig tartó gyűjtőmunka is csak pár százezer Ft-ot hoz össze. A mai építőipari árak mellett nagyságrendekkel más összegre lenne szükség.

A gyülekezetünk a minimum kiadásokat alig tudja fedezni. A lelkész fizetését épp, hogy ki tudja adni, nem hogy azon érdemben emelni. Az adakozás kultúrája messze elmarad a Bibliai mértéktől, ami az adakozás minimumát a bevétel tized részében határozza meg. Ezalatt minden adakozás elmarad a Biblikus iránymutatástól. (Hozzáteszem, hogy eddig 3-an fizetünk 10-edet a gyülekezetünkben. Az élő gyülekezetek egyik elmaradhatatlan jellemzője a tizedadás. Vannak felekezetek, ahol ez nem is kérdés.)

Tehát megoldhatatlannak látszó nehézséget kellett megoldani. Viszont találtunk egy megoldás: a tornác ablakozása, ami négyzetméterre rettenetesen nagy és emiatt a költségek közel felét teszik ki, úgy marad, és csak a fa ablakok kerülnek cserére 2 db. ajtóval. A tornác ablakai fém ablakok, és nincsenek annyira korhadt állapotban, mint ahogy a fa nyílászáróink voltam. Még egy darabig ellátják feladatukat, bár való igaz, hogy az egy rétegű üvegezés hőszigetelési értéke közelít a nullához.

Végül 5.045.000 Ft volt az ablakok gyártása és cseréje. Sajnos a spaletták (nyílászáró körüli szegélyek) bejavítására így sem volt pályázati forrás. Az tehát a gyülekezeti költségvetést terheli. Ez még előttünk áll, remélem nemsokára végezni tudunk vele.

A jó hír a sok nehézség mellett, hogy a fenti összegből sikerült a korábbi ablakoknak a mását elkészíteni úgy, hogy a legjobb energetikai tanúsítvánnyal rendelkeznek az ablakok. Ez azt jelenti, hogy 92 mm-es tokban 3 rétegű üveg került. A lakórészben – az eredetihez hasonló módon – belső spaletták is kerültek beépítésre, így a sötétítés kívülről teljesen láthatatlan módon megoldható. A színét a templom fa nyílászáróihoz igazítottuk.

Megfelelő gondoskodás mellett, ami azt jelenti, hogy évente két alkalommal egy speciális folyadékkal lekenjük és így UV védelmet kap, a fa nyílászárók sokkal tovább bírják, mint a műanyag nyílászárók. Ennek ma már van szakmai múltja és tapasztalata, tehát nem vélemény kérdése. Bár a közvélemény a műanyag ablakokat preferálja, ez pusztán amiatt van, hogy sokan akik modern fa ablakokat rakatnak be, azok nem végzi el évente kétszer az ápolását, így elkezdődik a felület öregedése. Ez megfelelő karbantartással nem történik meg. Bízunk abban, hogy – ahogy eddig, úgy ezután is – jó gazdái leszünk a gyülekezet ingatlanjainak, és ami azokkal történik, az valóban Isten dicsőségét fogja szolgálni.

 

 

 

 

 

 

Categories: Hírek