Jótékonysági adventi koncertet adott gyülekezetünkben a Magyar Országgyűlés Képviselőinek Énekkara a Szená-torok 2019. december 8-án. 135.000 Ft-ot gyűjtöttünk, mellyel a Kárpátalján Működő Szolyvai Magyar Tannyelvű Református Óvodát támogattuk.

A következőkben Hanol Erzsébet újságíró cikkét olvashatjuk a témáról, mely eredetiben itt található.

Az Országgyűlés képviselőinek kórusa lépett fel ma (2019.12.08-án) Bogyiszlón és Decsen. Szereplésük jótékony célt szolgált.

A Szená-Torok, vagyis a Magyar Országgyűlés képviselőinek kórusa lépett fel vasárnap a bogyiszlói református templomban az istentisztelet részeként. Bemutatkozásukban Iványi Tamás karnagy elmondta, hogy az énekkar huszonhárom éve, 1996 decemberében alakult, amikor a Parlamentben a karácsonyra készültek. Hozzátette: a kiinduló pont az volt, hogy bár a tanácsteremben politikailag ritkán van meg a harmónia, de zeneileg mégis megpróbálnák megteremteni. – A kóruséneklésben és a többpárti demokráciában az a közös, hogy nem baj, ha nem mindenki ugyanazt fújja, az a fontos, hogy a maga szólamát mindenki tisztán énekelje, és akkor megszületik a harmónia – fogalmazott Iványi Tamás.

Az alapító országgyűlési képviselőkhöz kezdetben családtagjaik, valamint parlamenti és minisztériumi szakértők csatlakoztak. A kórus jelenleg többnyire nyugdíjas képviselőkből áll – az aktívak idejébe ez nehezen fér bele –, és volt miniszter, valamint államtitkár is énekel köztük – mondta a karnagy. A kórusnak két Tolna megyei tagja van: Kocsis Imre Antal, Szekszárd egykori polgármestere és a tamási dr. Vincze Ildikó parlamenti jogász. Ők azonban nem tudtak ott lenni a mai fellépésen, amelyen többek között Kodály Zoltán, Esterházy Pál és Szokolay Sándor egy-egy műve hangzott el, illetve az ünnephez közeledve karácsonyi dalok.

Iványi Tamás kiemelte, hogy az énekkar kizárólag jótékonysági rendezvényeken lép fel. Így volt ez most is, a perselyes adományokat ugyanis a Kárpátalján működő Szolyvai Református Óvoda támogatására fordítják.

Főtiszteletű Horkay László püspök hirdetett igét az Istentiszteleten.

A vendégeket Tóth István polgármester köszöntötte. Beszélt Bogyiszló múltjáról és jelenéről, illetve a közeljövő néhány tervéről, majd Dancs Róbert lelkipásztor mutatta be a gyülekezetet, ahol öt éve szolgál, kiemelve, hogy Tolna megyében ez a harmadik legnagyobb. Mint megtudtuk tőle, a Szená-Torokról egy lelkész barátjától hallott, aki dicsérte az előadásukat, ezt követően hívta meg őket a településre.

Categories: Hírek