“Aki énekel kétszeresen imádkozik” tartja a latin mondás (“Bis orat, qui cantat.”) A gyülekezeti éneklés az Istentisztelet szerves része. Fontos, hogy az annak éke legyen, ehhez pedig jól kell énekelni azokat.

kotta_webreSokat váratott magára az idő, ameddig megérlelődött annak szüksége, hogy tanulnunk kell énekelni. Nem csak új énekeket, hanem az “ismerteket” is meg kell jól tanulnunk, hogy annak szép dallamán énekelhessük.

Gyülekezetünk azon rendkívüli lehetőséggel dicsekedhet, hogy Istentiszteletein orgona kíséri az éneket. (Ez sajnos nincs minden gyülekezetben így orgonista hiánya miatt.) Az orgona többszólamúsága a ritmusban segít, de az énekek dallamívét csak a jó hallással rendelkező számára vezeti, hiszen szűrnie kell a szólamot a kísérettől. A legbiztosabb, ha megtanuljuk, illetve újratanuljuk énekeinket, hogy azok éneklése az Istentisztelet dísze legyen. Egy jó ének felemeli a lelket, bátorítja és megnyitja a szívet.

Éneklésünket temetéseken sok gyülekezetbe nem járó ember hallja. Nagyon fontos, hogy tudjunk és jól tudjunk énekelni. Hiszen felmerül a kérdés, hogy éneklésünk vonzóvá teszi-e a gyülekezeti közösséget vagy sem? Ehhez a szívbeli készség és a szándék az énektanulásra fontosabb, mint a tehetség.

A jövőben Istentiszteleteink elején kívánjuk az énektanulást megvalósítani, majd az azt követő Istentiszteleteken újra és újra beválogatjuk a korábban tanultakat, hogy így az újonnan megtanult énekek mindjárt használva is legyenek.

side-church

Református Énekeskönyvünk és Magyar Református Énekeskönyvünk okostelefonra itt tölthető le:
https://play.google.com/store/apps/details?id=enekeskonyv.re&hl=hu

Itt megtalálható a teljes református énekeskönyv orgonakísérettel (gyülekezetünkben nem ezt használjuk, hanem a Magyar Református Énekeskönyvet, de sok ének megegyezik, csak más számozással):
http://www.organize.hu/reformatus-enekeskonyv.html

Az énekeskönyvek gyülekezetünkben is megvásárolhatóak, illetve azoknak akik nem tudnak Istentiszteletre hozni, azoknak szívesen adunk kölcsön példányt.

Categories: Hírek