Július 25-én, egy 23 fős csapattal felkerekedtünk a gyülekezetből, hogy meglátogassuk a Biblia Múzeumot, s ha már úgyis a fővárosban vagyunk, akkor még mást is.

Hiszen annyi látnivaló van az országban, s olyan kevés alkalom, amikor kimozdulhatunk, útnak indulhatunk, gyülekezetként…A kiránduló csoportban az idősebb és a fiatalabb korosztályból is voltak résztvevők, így igazán jó alkalom volt ez a nap arra, hogy –akár a generációs szakadékon is átlépve-közelebb kerülhessünk egymáshoz. Másfél óra kellemes buszozás után meg is érkeztünk első állomásunkhoz.

A Biblia Múzeum a Ráday Kollégium hangulatos pincéjében kapott helyet, ahol Tímár Gabriella lelkipásztor, a Múzeum igazgatója már várt bennünket, és végigkalauzolt ezen az igazán különleges kiállításon. Merthogy a Biblia Múzeumot ne úgy képzelje el senki, hogy sok-sok régi Bibliát látunk egymás mellett sorakozni, de nem ám! (Nem minta az nem lenne a maga nemében érdekes, vagy értékes.) Ennek a Múzeumnak megálmodói úgy hozták létre a helyet, hogy az a Biblia világát (kortörténetét) s a Biblia üzenetét közvetítse a látogatók felé, nagyon színes, modern és interaktív módon. Így többek között láthattuk az egyiptomi sólymok koporsóját, vezethettük Ábrahám szekerét vándorlása térképén, megcsodálhattuk az Ezékiás király által épített vízvezetékről szóló ősi feljegyzést, virtuális sétát tehettünk a jeruzsálemi templomban, egy-egy helyszínhez érve benne pedig lepergett előttünk az adott helyen játszódaó bibliai történet. S ezzel még mindig nem mondtam el mindent… Azt hiszem, az egész csoport nevében bátran ajánlhatom mindenki figyelmébe ezt a csodás Múzeumot.

Ezután megebédeltünk „stílusosan” a Kálvin téren, a Kálvin Bistroban, majd a Pesti Vigadó gyönyörű épülete felé vettük az irányt. Nem győztünk csodálkozni az ott látott pompán és csillogáson, nem hiába királyi bálok és világhírű művészek koncertjeinek helye volt ez az épület. Több kiállításnak is otthont adott éppen abban az időszakban, mikor látogattuk, de bennünket különösen egy érintett, mely a Himnusz-a magyar nép imája címet viselte. Ez egy népi iparművész kiállítás volt a Himnusz-és általában a magyar vallásgyakorlat köré csoportosítva; s külön öröm volt számunkra, hogy a kiállított tárgyak között szerepelt a Bogyiszlói Református Egyházközség legrégibb úrasztali terítője, egy úri hímzéses kisterítő, mely 1734-ből való.

Végezetül elsétáltunk a Halászbástyához, gyönyörködtünk a hófehér kövekből emelt, mesebeli kastélyra hasonlító nevezetességben, s a városra nyíló kilátásban, és szó, mi szó, ekkorra már el is fáradtunk. Így jól esett ismét beszállni a buszba, és hazatérni. Hálásak vagyunk az Úrnak, hogy egy ilyen szép nappal ajándékozott meg minket, amelynek élményei még sokáig elkísérhetnek mindannyiunkat.

Írta: Dancs Edina

Categories: Hírek