Bagdán Zsuzsanna újságíró riportja Dancs Róbert lelkésszel a Bogyiszlón bemutatott Húsvéti Kantátáról.

(A Reformátusok Lapja október 22-i számába egy rövidített cikknek volt hely, de itt olvasható a teljes riport.)

Húsvéti kantátával ünnepeltetek Bogyiszlón refo500-at. Honnan volt a kapcsolat a Good News Misszióhoz, hogy jött az ötlet, hogy meghívjátok őket?

A kapcsolatunk létrejötte a misszióval egyértelműen Isten munkája volt. Kaptam egy levelet a gyülekezet régi e-mail címére, amit már alig használunk. Kéretlen reklámlevélnek tűnt elsőre, egy Frankfurti konferenciára hívogatott, de úgy gondoltam, hogy hátha igazi levél és válaszoltam rá. A koreai gyorsasághoz hűen még aznap válaszoltak. Arra a konferenciára nem tudtam elmenni más betervezett program miatt, de ők aztán eljöttek látogatóba a gyülekezetünkbe.

Ez tavaly tavasszal volt. Ekkor vette egy nagyon jó kapcsolat kezdetét. Tavaly nyáron két hetet voltam kint Dél-Koreában egy nagyszabású missziói konferencián. Idén tavasszal már el tudtam jutni a frankfurti (európai) missziói konferenciára is. Közben tartottak nálunk a gyülekezetben több alkalommal bibliaszemináriumot, volt olyan, hogy mi mentünk fel a gyülekezeti tagok egy csoportjával Budapestre több rendezvényükre.

Sikerült a Tolnai Egyházmegye esperesét és a Good News Misszió európai részlegének vezetőjét összehozni egy megbeszélésre és így kezdeni kialakulni az egyházmegyénk és a misszió közötti együttműködést. Ezen a megbeszélésen jött fel a gondolat, hogy szívesen eljönnének a misszió Frankfurtban szolgáló önkéntesei bemutatni a húsvéti kantátát. Így sikerült 3 református gyülekezet helyszínén bemutatni az előadást: Isaszegen, Szedresben és Bogyiszlón. Isaszeg ugyan nem Tolna megyéhez tartozik, de baráti kapcsolat révén ők is bekerültek a körbe.

Milyen eddigi programjai voltak a falumissziótoknak?

Sokat foglalkoztat az a kérdés engem, hogy miként lehetne eljuttatni az evangéliumot azokhoz, akik nem jönnek el a gyülekezetbe. A Good News Misszió lelkészei Koreában nagyon jó dolgokat találnak ki, amik eredményesek. Ugyanis a koreai keresztyénség is küzd a szekularizációval. Az elmúlt 10 év alatt a koreai gyülekezetek elvesztették tagságuk felét. Egyedül a Good News Misszió gyülekezetei tudtak növekedni az országban. Üröm az örömben, hogy ez jelentős irigységet is szül, így sokan leszektázzák és támadják ezt a missziót. Viszont tanulságos, hogy ők nem bántanak másokat.

Falumissziós esemény volt a múlt éven, augusztus 20-a előtti vasárnapon a Szent Mihály Szekere vándorszínház által bemutatott Szent István király személye köré épülő színdarab. Helyileg a Művelődési Házban volt ez is, mely a vasárnapi istentisztelettel volt egybekötve, ami evangelizációs jellegű volt. Így tehát az istentiszteletet nem a templomban hanem a művelődési házban tartottuk. Eljöttek olyanok is, akik egyébként nem jönnének a templomba. – Ugyanez volt a cél a mostani Húsvéti Kantátával. Az Igéhez közel hozni olyanokat, akik nem jönnének el a templomba.

Ezen túl állandó falumissziós eszköz a település havonta megjelenő hírlapjában a Református Rovat megjelenése ettől az évtől. Ahol a hírek és hirdetések mellett lelki tartalomnak is jut szerep.

Nyolcszáz megívó készült: mik voltak a tapasztalataitok, milyen volt az érdeklődés, milyen visszajelzéseket kaptatok?

Helyi viszonylatban nagyon jónak mondható volt az érdeklődés. Körülbelül 140 néző volt, ebből hozzávetőleg 100 volt a bogyiszlói. Minden lakásba juttattunk el a meghívóból és két molinó is ki volt függesztve a településen. A rendezvény védnökei Horváth István országgyűlési képviselő és Tóth István polgármester voltak. Ezek az esemény földi vetületei, és meggyőződésem, hogy sokan imádkoztunk a rendezvényért, így Mennyei Atyánk áldása sem maradt el.

A visszajelzések rendkívül pozitívak voltak. Postán, utcán, családlátogatáson akikkel találkoztam, mind mondták, hogy számukra mennyire sokat jelentett, amit láttak. Másnap az iskola felső tagozatos diákjai is megtekintették a passiójátékot, és a diákok részéről is fölöttébb sok dicséret érkezett. A legjobban ez az egyszerű és őszinte mondat ragadott meg: „Mondták, hogy jó lesz, de nem gondoltam, hogy ennyire…”

Vannak-e további falumissziós terveitek?

Terveink vannak. Például szeretnénk a hittanos gyermekek szüleit megszólítani és közelebb hozni a gyülekezethez. Tekintettel arra, hogy Tolna megye református gyülekezetei 2006-2016 között elveszítette tagságának 54 %-át, nagyon komolyan kell venni a missziót és keresni annak új formáit.

Már pár dolgot sikerült megtanulnom a koreai mentalitásból, egyik ilyen a tervezéssel kapcsolatos: a koreaiak 2-3 hónapra terveznek előre. Emiatt sokkal rugalmasabban tudják alakítani a gyülekezet életét. Mi is úgy csináljuk, hogy amikor szembe jön velünk egy lehetőség, akkor azt megragadjuk. Nem tervezzük be jó előrre, hogy majd ezt vagy azt csináljuk, mert az korlátozhat is: megkísérthet a gondolat, hogy ha nincs az éves munkatervben, akkor nem csináljuk. Természetesen van éves tervünk, de rendkívül rugalmasan bővítjük. – Így tudott megvalósulni ez a rendezvény is: májusban megbeszéltük, hogy ősszel jönnének, augusztus közepén szóltak, hogy szeptemberben jönnek, 24-ét kitűztük, elkezdtük a felkészülést. Isten pedig úgy megáldotta, hogy tele volt a bogyiszlói művelődési ház.

 

(A fotókat ifj. Nemes András készítette)

 

 

 

Categories: Hírek