„Meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami a miénk.” (Simone Weil) Hiszen oly gyakran válik természetessé, aztán megszokottá, majd jelentéktelenné számtalan kincs az életünkben, aminek birtokában vagyunk, hogy aztán nem is törődünk vele.

Így van ez-sajnos-a Bibliánkkal is. Természetes, hogy van; kézbe vehetjük, olvashatjuk, aztán megszokjuk történeteit, szavait, és ha valahol újra halljuk, vagy olvassuk, talán már csak legyintünk: „Á, ezt már ismerjük!”. Ilyenkor észre sem vesszük, hogy már nincs jelentősége számunkra az isteni szónak; annak a csodálatos kincsnek, ami annak ellenére, hogy örök és állandó-mégis: életünk minden szakaszában és minden helyzetében tud újat, aktuálisat mondani nekünk. Persze, van, akinek ez nem probléma; nem válik megszokottá, ellaposodottá az Ige olvasása, mert nincs minek azzá válnia, mivel szinte soha nem olvassa. Talán mert idegenkedik egy nagyon vastag, tiszta fekete könyvtől, ami csupa betű. Hogy ennek mi lehet az oka, és hogy ez jó-e így, vagy sem, abba most nem mennék bele. De mindkét állapotból nagyszerűen kimozdíthat benünket az, ha egy olyan Biblia kiadást veszünk a kezünkbe, ami teljesen más, mint az eddig valaha megjelentek. (Félreértések elkerülése végett: nem a szövegének tartalmát tekintve más!)

Az Inspriráló Biblia című könyv egy olyan kiadvány, amelyben a Károli-fordítás revideált szövege mellett széles margókon jegyzetsorok várják, hogy leírjuk az Ige olvasás közben megfogalmazódó kérdéseinket, gondolatainkat, érzéseinket. Már ez önmagában is pozitívum, ami elősegíti azt, hogy odafigyeléssel, értő szívvel olvassuk a sorokat, ám az igazi különlegessége ennek a Bibliának az a több, mint 400 gyönyörű illusztráció, amelyek színezhetőek. Miközben az ember kiszínez egy-egy illusztrált igeverset, óhatatlanul is elmélyed abban. Az alkotás által közelebb jöhetnek hozzánk a Biblia igazságai, a kreatív tevékenység által befogadhatóbbá válhat az üzenet.

Ebből a kiadványból a Magyar Falu program pályázatának keretében 50 db érkezett a gyülekezetünkbe, amelyeket a konfirmandusok és a bibliaórát látogatók között osztottunk ki elsősorban, és terv szerint-a még megmaradtakat- az áprilisi női konferencia rélsztvevőinek szánjuk. A célunk ezzel az, hogy a konfirmációra készülő fiatalok megszeressék a Biblia olvasását, tanulmányozását, a felnőttek pedig valóban inspirációt nyerjenek belőle, általa; felfrissüljön az Ige-olvasási gyakorlatuk, s mindkét korosztálynak öröm legyen kézbe venni Isten igéjét.

Személyes tapasztalatom az Inspiráló Bibliával az, hogy amikor kiszínezek egy igeverset, sokkal jobban emlékezetembe vésődik, mint amikor csak elolvasom. Még az igehelyet is jobban megjegyzem, pedig egyébként finoman szólva nem vagyok barátságban a számokkal. Miközben a finom, lágy vonalvezetésű, növényi ornamentikákat színezem, érezhetően megnyugszik a lelkem. Szóval szívesen használom, ezért szeretettel ajánlom másoknak is!

Írta: D. E.

 

Categories: Hírek