2017. augusztus 6-án vasárnap istentiszteletünk egy kicsit más volt, mint általában, mert ezúttal a gyülekezeti Baba-Mama Klub záró ünnepségére került sor.

Isten igéjét Dancs Edina lelkipásztor hirdette Márk evangéliumából (Mk 10,13-16): „Jézus (…) így szólt: Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket és ne tiltsátok tőlem őket, mert ilyeneké a mennyek országa.” A lelkésznő elmondta: sokat tanulhatunk a kisgyermekektől; többek között a világra való rácsodálkozás képességét, a kérdezni tudás alázatát, a kétségek nélküli hitet, a szeretet őszinte ragaszkodását. Istenhez közeledni csak gyermeki őszinteséggel és bizalommal érdemes. Jézus azért jött, hogy ezt lehetővé tegye. Ő mutatta meg, hogy az ember nem csupán teremtménye, nem (csak) szolgája, hanem gyermeke az Úristennek! Az igehirdetés után a lelkésznő beszámolt a mintegy másfél éve működő Baba-Mama Klub életéről. Amikor 2016 májusában beindult, az volt a célja, hogy közösséget teremtsen a kisgyermekes anyukák számára. Olyan közösséget, ahol megbeszélhetik nehézségeiket és örömeiket, valamint a gyermeknevelés szép-ám sokszor kihívásokkal teli feladatában együtt keressék Isten útmutatását.

Az elmúltt időszak alatt ezeken a kéthetente megrendezésre kerülő alkalmakon beszélgettek a bibliai családok életében megjelenő problémákról és megoldásokról, párhuzamokat keresve a saját életükkel; foglalkoztak az őket nőként, anyaként érintő kérdésekkel; a szülés utáni depressziótól kezdve, a változások elfogadásán, a párkapcsolat új kihívásain keresztül a gyerekek fejlődéséig és fejlesztéséig. A babák mindeközben játszottak körülöttük, valamint énekeket, mondókákat tanultak, hangszerekkel ismerkedtek. Időről-időre meghívott előadók is érkeztek (védőnők, logopédus), akik egészségügyi témákban látták el az anyukákat hasznos tanácsokkal. Nagy örümünkre szolgált, hogy a helyi védőnők is bekapcsolódtak (előbb Fekete Mária, majd később Bolvári Éva védőnő), segítve a lelkésznő munkáját; nekik ezúton is köszönetet mondunk.

Mivel a gyülekezeti terem kialakítása nem volt megfelelő a kisgyermekes foglalkozások számára, ezért először a Művelődési Ház nagytermében, majd a Községi Könyvtárban folytak a klubok. Köszönjük Tóth Györgyinek, a Művelődési Ház vezetőjének, és Kaposi Ildikónak, a Könyvtár vezetőjének, hogy ezeket a helyszíneket rendelkezésünkre bocsátották. Köszönettel tartozunk azoknak az asszonytestvéreknek is, akik pótnagymamaként vigyáztak a gyerekekre a Klubban, Görbéné Éva néninek, Polyákné Sárika néninek és Lénártné Juliska néninek.

Mivel azok a gyermekek, akikkel elindult ez a klub, lassan elérik a két éves kort, ami után már nagyon nehéz fizikálisan, a térben egyben tartani őket (hiszen egyre aktívabban mozognak),ezért a Baba-mama Klubot most lezártuk. Később, ha Isten is úgy akarja, és a gyülekezetben is lesz rá igény, újrakezdhetjük majd, új kismamákkal és babákkal. Azt reméljük, hogy azért a mostaniakkal sem ér véget a kapcsolat, hanem találkozunk még!

A lelkésznő elmondta, számára nagy ajándék, hogy megismerhette ezeket az anyukákat. Jó volt örülni egymás örömeinek, látni egymás gyermekeinek fejlődését, jelen lenni az első kúszó-mászó mozdulatoknál, majd lépéseknél, az első szavaknál.

Végül levetített néhány fényképet a Baba-mama Klub legszebb pillanataiból, és a kisgyerekek számára egy apró meglepetést adott át: egy-egy képet, amin egy áldást tartalmazó igevers áll.

Köszönjük mindazoknak, akik részt vettek ezen az alkalmon, Istenünk áldását kívánjuk továbbra is a kisgyermeket nevelő, valamint minden család részére!

Az igehirdetés innen tölthető le: Legyünk gyermekké!.mp3

Categories: Hírek