A hangosítás soha nem volt erőssége templomunknak. Sajnos egyben soha nem tudtunk annyi összeget szánni rá, hogy professzionálisra cseréljük a hangosítást. A módszer az volt, hogy egy-egy alkatrészét cseréltük a hangrendszernek cseréltünk.

Legelőször egy használt BOSE hangfalpár került a régiek helyére. Aki ismeri az Egyesült Államokbeli BOSE márkát, az tudja, hogy a világ legjobb hangszóró gyártója. Ennek a használt hangfalpárnak a különlegessége az volt, hogy egy csődbe ment bonyádi diszkóban volt. Komoly üzenetet hordoz tehát a története: a diszkók tönkremennek, de Krisztus egyháza él.

Ezt követte a Power Mixer cseréje, ami tulajdonképpen a mikrofonok jeleinek feldolgozását és kierősítését végzi. Ez a termék már újként került megvásárlásra úgy, hogy a régi eszközt beszámíttatuk. Nem nagy márka ugyan, de a célnak megfelel és sokkal nagyobb tudású a korábbinál.

Majd a szószékeknél lévő hattyúnyak mikrofonok kerültek kicserélésre. Ezek kondenzátro mikrofonok, amik 48V-os fantom táppal vannak meghajtva. Ezáltal érnek el jó hangvételi minőséget. Az iylen mikrofonokhoz kellett az új Power Mixer. Ugyanis a korábbi nem támogatta ezt a funkciót és csak olyan kondenzátor mikrofont tudtunk használni, ami elemről volt meghajtva. Sajnos az elem merülése is sokszor okozott rossz hangminőséget. Az állandó elemcserék plusz gondot jelentettek. A mikrofoncsere ezt is megoldotta.

Sok idő telt el azalatt, mire ide eljutottunk. A korábban megvásárolt BOSE hangszóró közül az egyik – valószínűleg a nedves templomi környezet miatt – kontakthibás lett. A javítására sok kísérlet történt, de nem tudtuk a kontakhibát megszüntetni, emiatt újra és újra zajosan, szólt. Közben a párás környezet a hangszórók papírszerű membránját is megviselte, így a minőségi hangzás már messze nem volt a régi és a beszédérthetőség sokat romlott.

A járvány alatt egy névtelen adakozó jóvoltából sikerült a hangszórókat egy Turbosound IMPACT TCI53-T-WH típusú professzionális hangfalpárra cserélni. Az értéke megközelítette a 120 ezer Ft-ot. Ennek a hangsugárzónak a különlegessége, hogy kültéri használatra is alkalmas. Olyan technológia lett felhasználva a gyártás során, hogy akár az esőnek is ellenáll. Jól irányítja a hangot, így még kisebb visszhang keletkezik a templomban, mint a korábbival. Ebből kifolyólag még tisztább a beszédérthetőség.

A következő fejlesztési cél egy jó minőségű úrasztali mikrofon lenne. De anyagi forrás hiányában sajnos ez még várat magára.

Bízunk abban, hogy sokan fogják hallgatni és meghallani Isten üzenetét az új hangfalakból.

Categories: Hírek